Zoeken
Kies uw taal

Voorkeursbeleid CZ-groep

Vanaf 1 mei 2021 gaat zorgverzekeraar CZ het voorkeursbeleid medicijnen (preferentiebeleid) invoeren.

Wat is het voorkeursbeleid medicijnen?
Sommige medicijnen werken hetzelfde, maar verschillen in prijs. In dat geval vergoed zorgverzekeraar CZ alleen het medicijn met de laagste prijs: het voorkeursgeneesmiddel. Geen zorgen, u krijgt nog steeds het medicijn dat u nodig hebt, maar dan in een ander doosje.

Klik hier om te zien hoe het medicijnbeleid van CZ werkt.

Zelfde medicijn, ander merk

Dit heeft zorgverzekeraar CZ afgesproken met apotheken:

  • Staat uw medicijn (de werkzame stof) op de lijst voorkeursgeneesmiddelen? Dan krijgt u uit onze apotheek dit medicijn mee. Voor deze medicijnen heeft zorgverzekeraar CZ met fabrikanten prijsafspraken gemaakt. Daarom staan deze medicijnen voor 1 of 2 jaar op de lijst.
  • Staat uw medicijn niet op de lijst? Dan heeft zorgverzekeraar CZ met apotheken afgesproken dat ze per werkzame stof altijd het goedkoopste medicijn aan u meegeven. Het voorkeursmedicijn is nog steeds het medicijn dat u nodig hebt, met precies dezelfde werkzame stof als het merkmedicijn. Het voorkeursmedicijn komt alleen van een fabrikant waar de prijs lager is. En soms bevat het andere hulpstoffen, zoals kleurstoffen of zoetstoffen.

Wat betekent dit voor u?

  1. U kunt een ander medicijn krijgen dan u gewend bent.
  2. De verpakking ziet er bijvoorbeeld anders uit, of de kleur van het medicijn is anders.
    U betaalt minder eigen risico.

Alléén officieel goedgekeurde medicijnen
U hoeft niet bang te zijn dat het voorkeursmedicijn minder goed is. Alle voorkeursgeneesmiddelen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Ook is de werkzame stof altijd hetzelfde als die van het merkmedicijn.

Het kan voorkomen dat u niet goed op een medicijn reageert. Bijvoorbeeld omdat u een allergie hebt voor een hulpstof. Dit gebeurt gelukkig bijna nooit. Ook niet bij voorkeursmedicijnen. Ook controleren wij altijd in uw persoonlijk dossier of een middel veilig is voor u.

Uitzonderingen
Gebruikt u het voorkeursmedicijn en blijkt dit na een gesprek met uw huisarts/apotheker toch medisch onverantwoord voor u? Dan krijgt u een ander voorkeursmedicijn vergoed. Is er geen ander voorkeursmedicijn? Pas dan krijgt u het duurdere merkmiddel vergoed.

Twijfelt u of u wel naar de huisarts moet?
Hieronder vindt u allerlei informatie die u verder helpt.